همانژیوم کبد چیست و راه‌ های تشخیص آن

همانژیوم
دکتر سید یحیی ضرغامی _فوق متخصص و جراح ۱۷ تیر ۱۴۰۳

همانژیوم کبد، توده خوش‌خیم و غیرسرطانی در کبد است که از تجمع غیرطبیعی رگ‌های خونی ایجاد می‌شود. این توده‌ها معمولاً کوچک و بدون علامت هستند و به طور تصادفی در طی آزمایش‌های تصویربرداری برای سایر بیماری‌ها تشخیص داده می‌شوند. همانژیوم کبد شایع‌ترین تومور خوش‌خیم کبد است.

دکتر سید یحیی ضرغامی فلوشیپ جراحی‌های کبد/ جراحی پانکراس/ جراحی مجاری صفراوی / پیوند اعضای داخل شکم

علائم همانژیوم کبد چیست؟

اکثر همانژیوم‌ها هیچ علامتی ایجاد نمی‌کنند. با این حال، اگر توده بزرگ باشد (معمولاً بیش از ۴ سانتی‌متر)، ممکن است علائم زیر را تجربه کنید:

  • درد یا ناراحتی در قسمت بالای سمت راست شکم
  • احساس پری یا نفخ در شکم، به خصوص پس از خوردن غذا
  • تهوع و استفراغ
  • بی‌اشتهایی

در موارد نادر، همانژیوم کبدی می‌تواند پاره شود و باعث درد شدید شکم و خونریزی داخلی شود.

علت ایجاد همانژیوم کبد

علت دقیق ایجاد همانژیوم کبد ناشناخته است. با این حال، تصور می‌شود که عوامل ژنتیکی و هورمونی در ایجاد این توده‌ها نقش داشته باشند. تومور خوش‌خیم کبدی در زنان شایع‌تر از مردان است و در دوران بارداری ممکن است بزرگتر شود.

همانژیوم کبد

راه‌های تشخیص همانژیوم کبد

همانژیوم کبد معمولاً در طی آزمایش‌های تصویربرداری مانند سونوگرافی، سی‌ تی اسکن یا ام آر آی تشخیص داده می‌شود. برای تأیید تشخیص و افتراق آن از سایر توده‌های کبدی، ممکن است پزشک از روش‌های زیر استفاده کند:

  1. اسکن هسته‌ای با گلبول‌های قرمز نشاندار: این روش می‌تواند به تشخیص تومور خوش‌خیم کبدی از سایر توده‌ها کمک کند.
  2. بیوپسی: در برخی موارد، ممکن است پزشک نمونه‌برداری از توده (بیوپسی) را برای بررسی میکروسکوپی انجام دهد. لازم به ذکر است که انجام بیوپسی در این مورد اصلا توصیه نمی‌شود.

عوارض توده خونی کبدی

عموما همانژیوم‌های کبدی عارضه‌ای ایجاد نمی‌کنند. با این حال، در مواردی نادر، ممکن است عوارض زیر رخ دهد:

پارگی: همانژیوم کبدی ممکن است پاره شود و باعث خونریزی داخلی شود.

فشرده شدن اندام‌های مجاور: اگر توده بسیار بزرگ باشد، می‌تواند به اندام‌های مجاور مانند معده یا روده فشار وارد کند و باعث علائم شود.

راه‌های درمان همانژیوم کبد چیست؟

اکثر همانژیوم‌های کبدی نیازی به درمان ندارند و فقط نیاز به پیگیری منظم دارند. با این حال، اگر توده بزرگ باشد، علائمی ایجاد کند یا عوارض داشته باشد، ممکن است پزشک یکی از روش‌های درمانی زیر را توصیه کند:

جراحی: برداشتن توده از طریق جراحی باز یا لاپاروسکوپی

آمبولیزاسیون: بستن رگ‌های خونی تغذیه کننده توده با استفاده از مواد خاصی

رادیوفرکوئنسی ابلیشن: تخریب توده با استفاده از امواج رادیویی

جراحی کبد در مجهزترین مرکز درمانی توسط تیم جراحی زبده

پیشگیری از همانژیوم کبد

در حال حاضر هیچ راهی برای پیشگیری از همانژیوم وجود ندارد. با این حال، با حفظ وزن سالم، ورزش منظم و اجتناب از مصرف الکل می‌توانید خطر ابتلا به بیماری‌های کبدی را کاهش دهید.

تاثیر رژیم غذایی بر همانژیوم کبد

رژیم غذایی خاصی برای درمان یا پیشگیری از تومور خوش‌خیم کبد وجود ندارد. با این حال، رعایت یک رژیم غذایی سالم و متعادل می‌تواند به حفظ سلامت کبد کمک کند. مصرف برخی مواد غذایی حاوی پروتئین، فیبر، ویتامین K، آهن و روی و کاهش مصرف چربی‌های اشباع شده به طور کلی به بهبود عملکرد کبد کمک می‌کنند.

در پایان

همانژیوم کبد یک توده خوش‌خیم و شایع است که معمولاً نیازی به درمان ندارد. با این حال، اگر علائمی دارید یا نگران هستید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. پزشک می‌تواند تشخیص دهد که آیا همانژیوم نیاز به درمان دارد یا خیر و بهترین روش درمانی را برای شما توصیه کند.

0 دیدگاه

شماهم توی این بحث شرکت کنید

دیدگاهی وجود ندارد.